The Court

THE COURT List Entry Summary

This building is listed under the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 as amended for its special architectural or historic interest.

Name: THE COURT
List entry Number: 1187188

Location

THE COURT, STATION ROAD Grade: II
Date first listed: 25-Mar-1968 Details

ACKWORTH STATION ROAD (north SE41NW side, off) Low Ackworth 2/32 The Court 25.3.1968 GV II

Large house. Early C19; altered. Sandstone ashlar. Double-depth 3-unit plan, 21⁄2 storeys, with single-storey wings. Symmetrical 3-bay pedimented centre has a projected ground floor and full-width wrought-iron verandahs to both floors, that at ground floor on a low terrace broken in the centre by 5 steps leading to a recessed round-headed doorway with glazed double doors, fanlight with radiating glazing bars, and Tuscan architrave; to each side is a tall tripartite window with pilasters; the 1st floor has glazed double doors in the centre, with a moulded architrave, and slightly smaller tripartite windows on each side, with fluted pilasters; the pediment contains a central lunette. The unusually fine verandah has at ground floor an open- work balustrade in panels of horizontal figures-of-eight scrolls with acanthus decoration and Vitruvian scroll friezes, panelled stone piers each side of the door and at each end carrying wrought-iron standards with rectilinear latticing in the lower and wavy latticing in the upper parts, and radiating spandrels to a frieze of intersecting ovals; the upper verandah is a 7-bay arcade of segmental-headed arches with latticed standards and frieze, carrying a flat roof. This element has tall side-wall chimneys; flanking it are single-storey wings with semicircular ends, each with a doorway in the front wall and sashed windows in the ends; that on the left has an added upper storey with flat roof. The rear has a central doorway with architrave and cornice, a round-headed stair window above, 2 tripartite windows on each floor, and a lunette in the pediment; each flanking wing is linked to a large round-headed archway breaking into a pediment, with a screen wall beyond. Interior: dog-legged stone staircase with iron balusters alternately straight and wavy; some moulded plaster ceiling decoration. History: formerly known as Ackworth Villa; owned, 1823-64, by Luke Howard, a London chemist, whose studies of cloud formations contributed to the foundations of the science of meteorology.

National Grid Reference: SE 44778 17576

© Historic England 2016

The National Heritage List Text Entries contained in this material were obtained on [date]. The most publicly available up to date National Heritage List Text Entries can be obtained from http://www.historicengland.org.uk/listing/the-list/